RESTORATIVE YOGA

Meditativt & återhämtande
Restorative Yoga är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Det engelska ordet restorative betyder återhämtande på svenska. Många delar av yoga ger kropp och sinne återhämtning och är därför per definition just restorative. Restorative Yoga däremot är en specifik form av yoga med avsikten att genom utvalda tekniker samt mjuka och avslappnande positioner ge kropp och sinne maximal avlastning.

Det kan vara den svåraste och mest avancerade yogastilen då den verkligen låter oss slappna av på djupet. Men även för att det kan vara extremt utmanande för en del av oss att slappna av och släppa kontrollen för att komma ner i varv.

Hur fungerar Restorative Yoga?
I denna yogaform placerar vi oss i sköna och bekväma positioner som syftar till att skapa avslappning i kroppen. Vi håller varje position i minst 6 minuter och ända upp till 30 minuter. Genom att hålla positionerna under en längre tid och samtidigt känna sig fullständigt bekväm och avlastad i kroppen, kan vi tillåta oss att verkligen slappna av och ”sjunka in” i positionen, det är här vi skapar återhämtning. En position kan räcka som praktik, vilket gör att vi kan praktisera Restorative även när vi har kort om tid eller när vi är ovana vid praktiken och till en början kanske har svårt att slappna av.

Återhämtning – nyckeln till vårt välmående
Både kropp och sinne behöver återhämtning för att fungera optimalt. Det är nämligen då många viktiga processer som bidrar till att bland annat hålla oss friska, skadefria och må allmänt bra sker i kroppen. Om vi inte får den viktiga återhämtningen återuppbyggs inte cellerna på samma sätt, cirkulationen minskar och immunförsvaret går ner. Genom denna vila och avslappning stimulerar vi det parasympatiska nervsystemet och hjälper oss att skapa en fysisk och mental balans. Vi synkar helt enkelt gas och broms. Vi kan jämföra det med att vi skapar en jämnare och behagligare bilkörning med denna synkning, på samma sätt skapas en lugnare och mer behaglig balans i oss själva.

Props + Restorative = Kärlek
I Restorative Yoga använder vi flera props för att avlasta kroppen. Detta är en mycket stor del av denna praktik och props såsom klossar, filtar, bolster eller liknande redskap är därför viktiga för att verkligen kunna slappna av fullt ut.

Fördelar med Restorative Yoga
Bättre sömn.
Ökad cirkulation i kroppen.
Avslappning, släpper spänningar.
Lugnar sinnet och kan därmed bromsa in fysiska stressymptom.
Har en läkande effekt på kroppen i och med sin återhämtande funktion.
Stimulerar parasympatiska nervsystemet, lugnar därmed både kropp och sinne.
Ökar fokus och närvaro.
Ger en ökad kroppskännedom där vi kan gå djupare och få mer förståelse för vår egen kropp.
Lär oss att släppa kontrollen och våga hänge oss fullt ut.
Ett bra komplement till din övriga yogapraktik och/eller träning.
Enkelt att utföra, passar alla.
Ger kroppen återhämtning mellan träningspass och förebygger skador.

När passar Restorative Yoga?
Restorative Yoga är en yogaform som passar alla. Genom att avlasta kroppen med props och modifiera positionerna efter våra egna behov kan vi hitta in i de flesta positioner. Restorative Yoga är ett bra komplement till din vanliga yogapraktik och träning samt ett effektivt verktyg om du känner dig stressad, har skador i kroppen, har sömnproblem eller liknande.